Gang/entree ruimte styling

De gang (of entree) is het visitekaartje van je huis. Wanneer de voordeur open gaat, is dit het eerste stukje van het interieur dat men ziet. Vaak wordt de gang vergeten als het gaat om styling en inrichten, dit is zonde want eigenlijk heeft het niet veel nodig. Maar hoe wordt de gang/entree een mooi visitekaartje voor je woning?

Naast genoeg opbergruimte voor schoenen en jassen, zijn er een paar dingen die je niet mag vergeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een spiegel, een plek om kleine spullen als sleutels neer te leggen, maar ook aan goede verlichting. De key is om ervoor te zorgen dat de gang geen dumpplaats wordt en dat het er rommelig uit komt te zien. In deze blog leg ik stapsgewijs uit hoe je relatief makkelijk en efficiënt een (smalle) gang kunt inrichten, zodat het stijlvol een onderdeel van je woning wordt

1. Wandbekleding

We beginnen met de vaste elementen in de gang. Dit zijn de muren en vloeren. De vloer is hoogstwaarschijnlijk doorgetrokken vanaf de woonkamer en/of keuken. De muren adviseer ik altijd aan te kleden. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden.
Verf: je kunt spelen met verschillende kleuren of het juist heel rustig houden in dezelfde kleur(tint).
Behang: er is tegenwoordig geweldig behang te koop, die een muur geheel kunnen omtoveren tot een kunstwerk. Ben je wat voorzichtiger? Ga dan voor een uni behang met een structuur zodat de muren spannender worden dan enkel een verflaag.
Sierlijsten: een trend van nu zijn sierlijsten, die op allerlei verschillende manieren op de muren geplaatst kunnen worden.
Panelen: panelen kunnen heel mooi dienen als lambrisering, waardoor een klassieke uitstraling gegeven wordt aan een wand. Houten latten: tegenwoordig zie je veel houten akupanelen, welke helpen bij de akoestiek maar ook het optisch verhogen van het plafond.

2. Focus punt

Zorg in de ruimte dat er een punt is welke meteen de aandacht trekt. Dit kan een geschilderde of behangen muur zijn maar ook bijvoorbeeld een taatsdeur die voor heel veel licht in de gang zorgt.

3. Functioneel

Zoals ik hierboven al aangaf, is de entree een functionele ruimte. Meestal heeft de ruimte enkele deuren naar de woonkamer, keuken en/of toiletruimte en is de trap naar de bovenverdieping hier ook te vinden. Als je de deur uit gaat, wil je jassen en schoenen bij de hand hebben. Hiervoor moet dus een opbergruimte komen, die praktisch is. Zorg dus dat je niet een al te groot meubel in de doorloop zet, maar dat het meubel wel groot genoeg is om bijvoorbeeld genoeg sjaals en schoenen in op te bergen. Jassen kunnen aan een mooie kapstok aan de muur of een losse kapstok, indien je daar ruimte voor hebt. Door te zorgen voor genoeg opbergruimte voorkom je dat de entree een rommelige ruimte wordt.

4. Reflectie

De entree ruimte heeft niet altijd heel veel licht. Indien je gebruik maakt van deuren met glas, of een raam naast de voordeur, profiteer je van meer natuurlijk licht dan wanneer je een dichte voordeur en binnendeuren hebt. Om het licht in de ruimte beter te benutten, kun je gebruik maken van een spiegel om het licht te reflecteren. Een spiegel is overigens heel handig in de gang om je laatste look te controleren voor je de deur uit gaat. Kies dus niet voor een kleine spiegel maar ga voor een groter model.

5. Verlichting

Zoals hierboven al aangegeven, hebben niet alle huizen veel natuurlijk licht in de gang. Het is daarom heel belangrijk goede verlichting te plaatsen. Denk hierbij aan een mooie plafondlamp, een hanglamp zou ook kunnen maar dan dient deze niet heel lang te zijn in verband met het openen van de deuren. Zorg dat de lamp naast functioneel licht ook sfeerlicht afgeeft, zodat de lamp bijdraagt aan de ambiance in de gang. Wandlampen zijn ook erg functioneel in de gang. Ze nemen weinig ruimte in en kunnen, bijvoorbeeld aan beide kanten van een spiegel of dressoir, helpen om de meubels en accessoires beter uit te lichten.

6. Textiel

En hiermee bedoel ik een vloerkleed of runner. Deze draagt bij aan de akoestiek in de gang maar zorgt meteen voor een huiselijke sfeer wanneer men binnenkomt. Voorkom echter dat het vloerkleed of de runner gebruikt wordt als mat om schoenen aan schoon te geven, dus vergeet in de gang vooral een (kokos)mat niet voordat men over het vloerkleed of de runner loopt.

7. Aankleding

Last but not least, de aankleding. Een ruimte is pas af als deze tot in de puntjes is gestyled. Maar hoe doe je dat? Ik zorg er altijd voor dat er planten en/of bloemen staan, dit nodigt gelijk uit als je binnenkomt en voelt huiselijk aan. Daarnaast voeg je op een makkelijke manier kleur toe aan de ruimte. Wil je je sleutels niet in het zicht leggen? Ga dan voor een leuk bakje, waar sleutels en andere kleine dingen in opgeruimd kunnen worden. Heb je in het toilet geen ruimte om leeswaren neer te zetten? Dan kun je er voor kiezen dit in de gang neer te leggen. Blijf je het lastig vinden een gang/entree onderdeel te maken van je interieur? Dan help ik je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven