Kerstboom op stam

December, de tijd van het jaar dat we weer volop kerst in huis halen. De een heeft er niets mee, de ander hangt zijn hele huis (en de buitenkant van het huis) vol met kerstspullen. In 9 van de 10 huizen is de kerstboom echter onmisbaar. Je kunt een mooie kerstboom tegenwoordig overal vandaan halen: bij de bouwmarkt, een tuincentrum, de supermarkt of bij de kweker, voor ieder wat wils.

Ieder jaar stond ik bij de Praxis op zoek naar de grootste, mooiste Nordmann voor in huis. Ik kon daar zo blij van worden, een boom van 2 meter hoog die zo vol was dat ik alle 1000 lampjes erin kwijt kon. Twee kasten in onze woonkamer werden hiervoor verplaatst naar de garage, zodat de boom in de hoek van de woonkamer kon staan. Eigenlijk werd het hele huis verbouwd. Dit jaar moest het anders, ik heb voor de kinderen 3 Ivar kasten van Ikea in de woonkamer geplaatst, voor al het speelgoed, en we hebben hier bovenop een plank gelegd tegen het schuiven van de kasten. Dit betekent ook dat de kasten niet makkelijk te verschuiven zijn en dat ik dit jaar niet voor de grootste echte kerstboom kon gaan. Het moest dit jaar anders… Dus heb ik gekozen voor een ruimte besparende optie, namelijk een neppe kerstboom op een stam. Ja, je leest het goed, op een stam. Op deze manier is de onderkant luchtig en kunnen de kastdeuren nog open maar heb ik bovenin toch wel degelijk nog een mooie kerstboom om te versieren. Ik koos voor een neppe boom zodat ik deze volgend jaar weer kan gebruiken en ik vond het belangrijk dat er geen beestjes in huis gehaald werden. Ik slaagde bij Intratuin en kon de laatste meenemen naar huis.

1. Kerstboom op een stam

Een kerstboom op een stam kun je in de neppe variant online of in een tuincentrum kopen. Mocht je toch liever een echte boom hebben, kun je ervoor kiezen de onderste takken te verwijderen en de boom in een kerstboomhouder of mooie pot neer te zetten. Aan de onderkant heb ik gebruik gemaakt van linten om daar (plastic) ballen en decoratie aan op te hangen, aan de bovenkant meer glazen ballen en ornamenten. Dit zodat de boom voor zowel de kinderen als de katten kerst-proof is. Om de gaten op te vullen knip ik altijd een boa of slinger stuk en verdeel ik dit door over de boom. Als piek heb ik gekozen voor een grote organza strik die ik van onze bruiloft dit jaar over had. De voet van de kerstboom heb ik bedekt met een jute zak die ik van de Sint viering over had. Deze heb ik vastgemaakt met een jute touw zodat de katten niet in de zak gaan zitten.

Voor een filmpje van mijn boom met meer details, kun je terecht op mijn Instagram pagina @studiotarry. Naast een kerstboom op een stok zijn er tegenwoordig veel meer alternatieve kerstbomen. Hieronder licht ik er een paar uit.

2. Plafond boom

Het idee achter een plafond kerstboom is dat huisdieren en kinderen de kerstboom niet stuk kunnen maken omdat zij er niet bij kunnen. Daarnaast bespaard het (veel) ruimte op de vloer, waardoor er meer leefruimte overblijft rondom de kerstperiode. Overweeg je zo’n kerstboom te nemen? Ga dan voor een neppe, de naalden van een echte kerstboom vallen namelijk heel snel uit vanwege het tekort aan water.

3. Wand kerstboom

De naam zegt het eigenlijk al, een boom die je tegen de wand aan kunt zetten. Hier zijn twee opties voor: een halve kerstboom en een platte wand kerstboom. De halve kerstboom ziet er hetzelfde uit als een normale (neppe) kerstboom alleen is deze door de helft, waardoor er 1 deel plat is en tegen de muur aan gezet kan worden. Dit is enorm ruimtebesparend dus ideaal voor kleine(re) woningen of bijvoorbeeld voor in een gang waar doorloop belangrijk is. De platte wand kerstboom is een kerstboom die je aan de wand bevestigd en erg plat is dus geen volume heeft zoals de halve kerstboom. Deze kerstboom kan als wanddecoratie aan de muur opgehangen worden aan een haakje.

4. Alpine kerstboom

Deze leuke boompjes zijn lang en smal, wat wederom ideaal is in een kleine(re) woning of ruimte. De boompjes staan, net als mijn kerstboom, op een stok en lijken dus echt op de kerstbomen die je vaak in de sneeuw in het buitenland tegenkomt. Ze zijn volop te versieren en doen dus niets af aan de kerstsfeer.

5. Cedar kerstboom

Hou je van rust en eenvoud, gebruik dan een cedar boom(pje) als kerstboom. Deze zijn bij een tuincentrum te koop en zijn in verschillende formaten te verkrijgen. Doordat deze bomen wel wat takken hebben (maar niet teveel) kun je de boom eenvoudig aankleden zonder dat het te druk wordt. Dit past perfect in een minimalistisch interieur.

6. Gekleurde kerstboom

Als je het lef hebt, zeg ik doen. Een kerstboom in een kitscherige of juist elegante kleur. Dan kan de decoratie rustig blijven en heb je alsnog een geweldige kerstboom. Mocht je het helemaal bont willen maken, kun je natuurlijk gaan voor alle kleuren decoratie om er een eyecatcher van te maken.

7. Houten kerstboom

In het kader van duurzaamheid kan een houten kerstboom in dit rijtje niet ontbreken. Je kunt er zelf 1 maken van gevonden takken, of een kant en klare kopen in een winkel of online. Door middel van een goede DIY kun je de boom in de woonkamer neerzetten of, zoals afbeelding 2 laat zien, aan de muur hangen wat ook nog eens ruimte besparend is. De derde afbeelding is een goede oplossing voor een minimalistische woning, waarbij duurzaamheid belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven