Kinderhoek in woonkamer

Wanneer je kinderen hebt, weet je dat het soms kan lijken alsof er een bom ontploft is. Overal ligt speelgoed, op tafel zijn alle stiften en verf uitgestald en aan het einde van de dag heb je moeite alles weer netjes, uit het zicht op te bergen.

Daarom is, naar mijn mening, een kinderhoek essentieel in een huis. Kinderen hebben dan een eigen plekje in de woonkamer die van hen is en waar zij volledig kunnen doen wat ze willen. Dit zorgt er vaak voor dat ze de rest van jouw interieur met rust laten – er wordt niet meer gekleurd aan tafel, de poppen zitten niet continue op jouw eetkamerstoel en de autobaan ligt niet in de keuken. Allemaal leuk en aardig natuurlijk maar hoe ontwerp je een kinderhoek en hoe richt je dit in? Laat ik voorop stellen dat iedereen ruimte heeft voor een kinderhoek, je moet hem alleen soms creëren. Dit betekent vaak dat de ruimte omgegooid moet worden of meubels plaats moeten maken voor het hoekje van de mini(‘s). En om de kinderhoek zo mooi én efficiënt mogelijk te maken, deel ik een paar tips.

1. Zorg voor ruimte

Als je een vrij muur hebt, super! Zo niet, zorgt voor een hoekje of vrije ruimte in de woonkamer waar je een leuke hoek kunt maken. Een speelhoek is al snel gemaakt met verschuifbare items zoals een tipi tent, zitzak of een speelmatras maar om spullen op te bergen zijn meubels handig om neer te zetten. Hiervoor moet je dus wat ruimte zien te maken in je interieur.

Tip: Heb je weinig plaats voor een speelhoek? Denk creatief, zoals onder de open trap!

(Ontwerp Studio Tarry – Leiden)

2. Ga aan de knutsel

Je kunt meubels en speelgoed heel goed zelf mooi maken, zodat het precies jouw smaak is. Ikea heeft hiervoor geweldige meubels, denk daarbij aan het Duktig keukentje, het poppenhuis en de Latt tafel met stoeltjes. Bij ons thuis heb ik het keukentje in zwart/wit geschilderd met een marmerlook blad om bij de zwarte speelgoedkast te matchen, die ik overigens ook zelf omgetoverd heb van een oude, houten kast.

Tip: Kijk op Marktplaats voor een tweedehands Ikea meubel als je deze toch gaat schilderen en opknappen.

(Eigen ontwerpen – Studio Tarry)

3. Tafel in de speelhoek

Ikea heeft geweldige opbergbakken (Smastad of Besta meubels) en met een mooie plank erboven op is het meteen een tafel waar de kinderen aan kunnen knutselen. Het voordeel van deze bakken is de opbergruimte die je hebt. Je kunt natuurlijk ook leuke rotan of metalen manden eronder zetten voor opbergruimte.

Tip: Bij de bouwmarkten heb je hele mooie MDF of meubelplanken. Deze kun je do-it-yourselven voor bijvoorbeeld een marmeren blad.

(Ontwerp Studio Tarry – Purmerend)

4. Opbergen

Speelgoed kan op allerlei manieren worden opgeborgen. Denk aan papieren zakken, die je tegenwoordig met leuke patronen en kleuren kunt krijgen. Of aan mooie rotan manden, zoals bij H&M Home. Maar ook voorraadpotten voor in de keuken, kunnen perfect dienen voor het opruimen van kleurpotloden en stiften.

Tip: Vaak kun je bij de kringloop leuke potjes en manden vinden, voor een hele leuke prijs.

(Bron: Pinterest)

5. Betrek de speelhoek bij je interieur

Naast de functionaliteit van de speelhoek, die natuurlijk ervoor moet zorgen dat de kinderen kunnen spelen, hun energie kwijt kunnen en een eigen plek in het huis hebben, kan de speelhoek, met de juiste handvaten, deel van je interieur zijn en meteen heel mooi ogen.

Tip: Heb je veel houten meubels in huis? Kies dan voor houten meubels in de speelhoek. Of werk je juist met de klein groen? Zorg dat die kleur dan terug komt in de speelhoek met een plant of een leuke stoel. Je kunt de muren van de speelhoek natuurlijk dezelfde kleuren schilderen als de kleuren die al in het huis aanwezig zijn, of laten doorlopen. En voor meubels en accessoires, kijk wat je zelf mooi vind en zoek hier een kleinere variant van.

(Bron: Pinterest)

6. Grenzen aangeven

Met een speelhoek creëer je een eigen plek in de woonkamer voor je kleintje om te spelen. Het is daarom ook aan te raden deze ruimte optisch te kaderen, zodat zij weten wat van hen is en wat van papa en mama. Doe dit kaderen op een leuke manier met bijvoorbeeld een open roomdivider of verf op de muur die de grens van de speelhoek aangeeft.

Tip: Een vloerkleed, die het begin en het eind van de speelhoek aangeeft, werkt ook heel goed. Een leuke bijkomstigheid is dat kleintjes het leuk vinden om op een kleed te spelen!

(Bron: Pinterest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven