Lambrisering met sierlijsten en behang

De zolder was toe aan een verandering want volledig witte muren trekken altijd mijn aandacht. Beneden in de woonkamer hebben wij sierlijsten achter de bank, evenals in de kamer van ons dochtertje, dus dit wilde ik op zolder ook laten terugkomen. De muur op zolder is 3 meter hoog tot de nok dus besloot ik een lambrisering te maken met een sierlijst, deze te verven en daaronder vierkanten sierlijsten te maken met behang erin. Hieronder zal ik uitleggen wat ik heb gedaan, welke producten ik gebruikt heb en welke afmetingen ik aangehouden heb.

Schilderen

Afgaande van de hoogte van de muur, die 3 meter hoog is, heb ik besloten de lambriseringslijn te plaatsen op 103 cm hoog vanaf de grond. De 3 cm had ik nodig vanwege het stopcontact wat binnen het werkveld bevindt.

Voor de verfkleur koos ik voor Intuitive van Histor, een lichtgrijze taupe kleur met een lichte roze ondertoon, zodat de kleur mooi zou passen bij de grijze Ikea kast die op zolder staat en de overige taupe verfkleuren in huis.

Ik plaatste om de 50 cm een streepje op 103 cm vanaf de grond en plakte de lijn met sensitive afplaktape kaarsrecht af. Ook de plinten, het stopcontact en de zijwanden plakte ik hiermee af zodat alles netjes beschermd was tegen de verf. Dan is het een kwestie van alles 2 keer schilderen en laten drogen. Ik heb de sierlijsten nog niet geplaatst tijdens dit schilderwerk.

Behang

De muur op zolder is meer dan 4 meter lang, echter voor het laatste deel staat bij ons een grote opbergkast van Ikea. Ik heb ervoor gekozen de lambrisering en de lijsten met behang door te laten lopen tot aan de kast, met een totaal van 348 cm. Dit betekent dat ik 5 sierlijsten met behang kwijt zou kunnen aan de wand.

De kleur van de verf die ik gekozen heb bevat een grijs tint, naast de warme kleur die erin zit, waardoor dit mooi paste bij het gekozen goud met grijze behang van Karwei, waarvan de randen velours grijs zijn.

Hoe heb ik het behang bevestigd?

  1. Het behang heb ik gesneden op 78 cm hoogte, de breedte heb ik gelaten voor wat het was (52,3 cm). Ik kocht 1 rol en heb na deze klus nog een halve rol over.
  2. Ik mat op de muur de positie van de lijsten en dus het behang. De afmetingen vind je hieronder in de afbeelding. Nadat ik de buitenste punten had aangeduid, had ik een vierkant waar het behang ingeplakt moest worden.
  3. Het behang plakte ik met de kant en klare behanglijm van Perfax op het reeds aanwezige glasvezelbehang en bracht het aan met een gewone verfkwast en bracht het vooral aan de buitenste randen dik aan. Het voordeel is dat het behang onder de lijst komt te zitten, die vastgezet werd met bouwlijm.
  4. Nadat het behang geplakt en gedroogd was, was het tijd voor de sierlijsten.

Sierlijsten

In principe heb je hier alleen sierlijsten (van piepschuim, zoals degene die ik heb gebruikt, of van MDF, die te krijgen zijn bij de bouwmarkt) en een verstekzaag voor nodig. Dit is het meest geschikt om sierlijsten te bewerken. Ik heb het op de volgende manier gedaan:

  1. De piepschuim stroken worden met een verstekzaag, of een scherp stanley mes, in een hoek van 45 graden gesneden. Het is natuurlijk belangrijk dat je dit voor het snijden al meet en aftekent. Mijn afmetingen vind je hieronder.
  2. De lijsten heb ik eerst geschilderd en laten drogen om dit vervolgens nog een keer te herhalen. Op deze manier zijn de lijsten droog en klaar voor montage.
  3. Vervolgens worden de gesneden geschilderde lijsten met bouwlijm (ik gebruikte Pattex Power Fix Polymeer) aan de gedroogde wand bevestigd. Je kunt er ook voor kiezen om MDF sierlijsten te kopen met een zelfklevende plakstrip, dit heb ik in de woonkamer ook gebruikt maar dit kan hier en daar makkelijker loslaten. Wél handig mocht je de lijsten in de toekomst er af willen halen.
  4. Nadat de lijst bevestigd is, heb ik de lijsten bijgewerkt met de verf om alle lijmresten weg te werken.
  5. Daarna heb ik de eventueel ontstane gaten tussen de aansluitingen van de twee sierlijst hoeken gevuld met lijm.

Daarna was het een kwestie van wachten tot de verf en het lijm droog was om te kunnen gaan stylen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn zolder en dat je wat aan deze blogt hebt als je zelf aan de slag gaat met het creëren van lambrisering met behang. Uiteraard ben ik heel benieuwd naar het resultaat. Deel hem met mij en tag @studiotarry.

Nikita

Ik heb de volgende producten gebruikt:

Muurverf – https://na5.nl/LyZ7w
Montagelijm – https://na5.nl/ZLsx8
Verstekzaag en bak – https://na5.nl/iEKkP
Sierlijsten – https://na5.nl/YJRSm
Behang – https://na5.nl/xbL7E
Behanglijm – https://na5.nl/tPRzd

Styling
Kentia palm – https://na5.nl/TGkg7
Pot – https://na5.nl/pkbgv
Kaarshouder – https://na5.nl/uIKp1
Windlicht – https://na5.nl/jlKzO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven