5 manieren om een ruimte optisch te vergroten

Ik deel graag enkele trucs om een luchtige ruimte te creëren. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn..

Tip 1: Gebruik reflecterende oppervlaktes

Ik denk dat het algemeen bekend is dat spiegels een ruimte optisch groter laten lijken. Natuurlijk licht zorgt namelijk voor een illusie van ruimte en spiegels reflecteren dit licht dus zelfs in een kleine of donkere ruimte, of een ruimte zonder ramen of buitendeuren, kan een spiegel helpen om de ruimte te verlengen. Mocht je geen ruimte hebben voor een spiegel dan kun je dit ook voor elkaar krijgen voor reflecterende materialen te gebruiken. Denk hierbij aan glanzende (keuken) tegeltjes, een glanzende salontafel, glazen lamp of een verchroomd staal.

Tip 2: Gebruik lichte en naturelle kleurtinten

Als je al even in een huis woont, is het goed om eens in de zoveel tijd de muren opnieuw te schilderen. Zo krijgt je woning gelijk een lift en zorgt het voor een frisse look in huis. Mocht je nog geen lichte kleurtinten in huis hebben, is het een aanrader hiermee te beginnen als je optisch meer ruimte wilt creëren. Hierbij zeg ik niet dat met donker(der)e kleuren gelijk een optisch kleinere kamer maakt maar lichte kleuren worden door het natuurlijk licht weerkaatst. Het vervangen van bijvoorbeeld donkere gordijnen of een vloerkleed kan al voor veel meer licht zorgen, net als het veranderen van zwarte kussens voor zachtere kleuren want die verlengen je visuele vlak en dus geeft dit een ruimtelijker gevoel.

Tip 3: Zorg voor lagen in verlichting

Zoals ik eerder aangaf, hoeft het niet moeilijk te zijn. Zo kun je lampen met verschillende lagen gebruiken op plekken waar je oog de aandacht trekt. Door de lagen lijkt de ruimte optisch hoger. Ook kun je het verschil in hoogten maken door een goede balans te vinden tussen vloerlampen en tafellampen, om zo donkere hoeken te verlichten en het gevoel van een grotere ruimte te krijgen.

Tip 4: Voeg grote items toe

Als een ruimte relatief klein is, dan kan een groot kunstwerk bijvoorbeeld zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Dit trucje kun je ook doen met styling items. Vervang een paar gegroepeerde items op tafel eens door twee grotere items. Grotere items zorgen ervoor dat je aandacht naar dit item getrokken wordt, je oog doet dit automatisch zelf omdat het daar zijn rust vindt. Vooral dit is erg belangrijk als je een ruimte groter wilt laten lijken.

Tip 5: Ga voor meubels op pootjes

Eén van de meest belangrijke items van een gebalanceerd ontwerp is verdeling van het gewicht en in kleinere ruimtes is het daarom beter om te kiezen voor items met een lichter silhouet om de ruimte opener te laten lijken. Een bank die kort op zijn pootjes staat, strakke vormen en een diepe zitting heeft voelt veel zwaarder aan dan een bank met iets rondere vormen, op pootjes. De bank op pootjes zorgt er namelijk voor dat er meer ruimte op de vloer is.

Mocht je wel een grote, lagere bank hebben, kun je altijd zorgen dat de salontafels en fauteuil bijvoorbeeld wél op pootjes staan zodat er een bepaalde balans hierin gevonden wordt.

In de slaapkamer zie je vaak dat de kledingkast, eventueel een dressoir en het bed dicht bij of zelfs op de grond staan. Voor een slaapkamer kun je daarom juist kiezen voor nachtkastjes op pootjes om het iets luchtiger te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven